Krof je pregrešno dober sladki zalogajček, ki ga zagotovo poznamo vsi. Spomin na otroško pustno rajanje in slasten krof z marelično marmelado je verjetno prisoten pri večini ljudi. Čeprav gre za pravo kalorično bombico, pa si ga tu in tam lahko privoščimo z užitkom in brez slabe vesti. Enako velja tudi za priljubljen krof z vanilijevo kremo ali ostale različice raznolikih okusov.

Zgodovina krofa sega daleč nazaj v preteklost, a prave zgodbe o nastanku še vedno niso čisto jasne. O prvih tovrstnih sladicah krožijo različne zanimive pripovedi, ne moremo pa z zagotovostjo trditi, katera drži in katera ne. Nekatere teorije pravijo, da so že stari Rimljani cvrli pecivo, ki spominja na današnji krof. Nizozemci pa trdijo, da je ta priboljšek njihova pogruntavščina, ob katerem tradicionalno uživajo ob božično novoletnih praznikih.

A v naše kraje ga je verjetno ponesla pot iz sosednjega Dunaja, kjer so že v 13. stoletju obstajali napisani recepti. Avstrijci trdijo, da se je sladica prvič uveljavila na habsburškem dvoru, izpod spretnih rok kuharice Cecilie Krapf. Po njenem priimku se je prijelo ime »krapf«, ki je ponekod na Štajerskem in Koroškem v ljudskem pogovornem jeziku prisotno še danes, saj tam pravijo, da jedo krap.

Krof

Krof z vanilijevo kremo – osvežilna poletna sladica

Krof z vanilijevo kremo se večkrat znajde na jedilniku, saj je v kombinaciji z različnim sadjem in dobro ohlajen prava poletna osvežilna senzacija. Nekateri se zgledujejo po tako imenovanih berlinskih krofkih, katerih osnova je polnilo vanilijeve kreme, z dodanimi koščki svežih dišečih jagod.

Bogat okus vanilijeve kreme je primeren tudi za kombinacije z drugim sezonskim sadjem ali koščki čokolade za največje sladkosnedneže. Vsekakor pa je prava paša za brbončice, tudi če mu ničesar ne dodajate, zato je lahko odlična malica ali posladek po kosilu.

Krof z vanilijevo kremo

Krof z marelično marmelado ali krof z vanilijevo kremo?

Krof z marelično marmelado je še vedno tradicionalna izbira, kljub temu, da sta oba tako okusna in dobra, da se je težko odločiti za enega. V naših pekarnah blagovne znamke Tvojih 5 minut spadata oba med najbolj priljubljene in prodajane različice. Za sladokusce, ki si želijo poskusiti tudi druge kombinacije, pa smo pripravili krofe, polnjene z borovničevo marmelado, lešnikovim ali kakavovim polnilom. Za tiste, ki si zaželijo malce eksotičnega pridiha, pa smo jih napolnili z mangovim polnilom in posuli s kokosom.

Krof z vanilijevo kremo skriva v sebi bogato kremasto sredico z okusom vanilije, piko na i pa mu daje čokoladna glazura in sladkorne mrvice. Ta kombinacija povzroči pravo evforijo brbončic, zato je za vse tiste, ki jim je eden premalo, pripravljen zavojček s tremi simpatičnimi kosi.

Čeprav je odločitev precej težka, saj je vse naše cvrto pecivo okusno, sočno in se kar topi v ustih, smo ponosni na zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije, ki ga je prejel naš krof z marelično marmelado. Mladi in stari posegajo po njemu vse leto, ne samo v pustnem času, na voljo pa je tudi v priročnem pakiranju štirih manjših kosov.

Krof z marelično marmelado

Krof na popotovanju okoli sveta

Krof se, ne glede na pravi izvor, pojavlja marsikje po svetu, sicer v drugačnih izpeljankah in pod različnimi imeni. Američani prisegajo na svoje ocvrte kvašene obročke, imenovane donutsi. Namesto polnila imajo v sredini luknjo, različne glazure iz sladkorja, čokolade ter barvne perlice pa jim dajejo razigrano barvito podobo in različne okuse.

Na Nizozemskem so zelo priljubljena hrana že stoletja, kajti Nizozemci trdijo, da so izumitelji tega cvrtega peciva. Po zunanjem izgledu so podobni našim, imenujejo pa se oliebol. V bolj prazničnih različicah jim dodajo orehe in rozine ali pa za vzhajanje uporabijo kar pivo namesto kvasa. Podobne vrste kvašenega peciva lahko kupimo tudi drugje po Evropi, od španskih churrosov, francoskih beignetov, italijanskih bombolonov in poljskih paczkov.

Ne samo v Evropi, z njimi se lahko srečamo skoraj povsod. Turške in grške različice se imenujejo lokme ali tulumbe. V Južni Ameriki cvrejo bunuelose, ki spominjajo na naše ocvrte miške. Izraelci pa se v času hanuke sladkajo s sufganiyoti, ki jih podobno kot pri nas, polnijo s čokolado, marmelado, jajčno, kavno ali vanilijevo kremo.

Ta slastna kvašena kroglica je res svetovni popotnik, ki se je odkotalila vse do Azije. Tam sicer po obliki bolj spominjajo na preste, imenujejo pa se jalebi. Indijski balushahi imajo glazirano zunanjost, Kitajski youtiao pa imajo obliko bolj podobno palčki kot kroglici. Najdemo jih tudi na afriški celini, vendar se razlikujejo po obliki in sestavinah. Na severu jih poznajo pod imenom sfenj in so podobni ameriškim donutom, Južnoafričani pa pikantno testo spletejo v kitke, ocvrejo in polijejo s kokosovo glazuro, imenujejo pa jih koeksister.

Krof

Kaj pa pri nas?

Pri nas pa je najbolje, da zavijete v eno od številnih prodajnih mest širom Slovenije ter poskusite naše okusne dobrote. Ugriznite v slastne krof ali drugo pekovsko pecivo. Na voljo so tudi sveže pripravljeni, bogato obloženi sendviči, toast in pakiran kruh.

Skupina Don Don ima v lasti dve priznani znamki in sicer Pekarno Grosuplje in blagovno znamko Tvojih 5 minut, kjer boste zagotovo našli vse za lačne želodčke in še nekaj sladkega za po vrhu. Pa dober tek.