Sendvič – hitri gurmanski užitek po celem svetu

 

Sendvič je po pripovedki dobil svoje ime po grofu Johnu Montagu iz Sandwicha. Bil je britanski aristokrat in tako strasten kvartopirec, da si med posameznimi partijami kart ni utegnil vzeti časa za uživanje spodobnega obroka hrane. Zato je svojim služabnikom naročil, naj mu postrežejo s kosom hladnega mesa med dvema rezinama kruha, kar mu je omogočalo hitro potešitev lakote, medtem ko se je nemoteno predajal kartanju.

Ne glede na to, ali zgodba o nastanku drži ali ne, je ta oblika hitrih in priročnih prigrizkov postala priljubljena po vsem svetu, v različnih variacijah, glede na vrsto lokalne hrane in prehranjevalne navade. Skromen obrok, ki ga lahko zaužijete v roki, je razširjen med različnimi kulturami in vsemi celinami.

V Indiji ga imenujejo vada pav, Sicilijanci obožujejo pani ca meusa, ulični prodajalci v Seulu prodajajo jajčni gilgeori, Grki so iznašli gyros, Vietnamci pa so ustvarili banh mì. V tokijskih prodajalnah z živili je na voljo mlečni kruh sando s smetano in sadjem, Mehičani pa imajo hrustljave tortas ahogadas, v omaki arbol chile. Američani so dopolnili sendvič s slanino, banano in majonezo in ga poimenovali po Elvisu Presleyju.

Sendvič - najboljša pekarna

Sendvič – pestra izbira sestavin za vse okuse

Sendvič je zelo priljubljen obrok širše populacije. Zakaj jih imajo ljudje tako radi? Eden od pomembnih dejavnikov, je vsestranskost. Ne glede na to, katero sestavino imate radi, česa ne marate, vedno si lahko izberete prav takšnega, ki bo potešil vaše brbončice. Lahko vsebuje poljubne namaze ali nadeve, v ponudbi pa so v različnih velikostih, glede na to, kako glasno se oglaša vaš želodček.

Glavne sestavine so običajno: kruh, pa naj gre za štručko, blazinico ali angleški kruh, poljuben namaz, nadev iz salam, sira, tune ali ocvrtega mesa ter hrustljav dodatek na primer solata, paradižnik, paprika, kumarice in podobno. Sendvič je priročna vrsta obroka, ki ga lahko zaužijete na hitro med potjo ali uživaško ob branju, reševanju križanke in nenazadnje tudi ob kartanju, če se zgledujete po njegovem ustanovitelju izpred nekaj stoletij.

Sendvič

Krof – slasten prigrizek za male in velike otroke

Krof je tradicionalna ocvrta sladica – krogec testa, ocvrt do zlatorjave barve, ki je na zunanji strani hrustljav, v notranjosti pa nežen in puhast. Njegov obstoj sega več kot dve stoletji nazaj, v tem času pa se je oblikovalo ogromno različic, oblik, polnil, od načina izdelave do široke palete glazur in prelivov, ki se uporabljajo za njegovo okrasitev. Danes ga najboljša pekarna cvre kot priljubljen slasten prigrizek, ki ga prav tako kot sendvič lahko pojeste na poti.

Mogoče jih je pripraviti na več načinov, glede na uporabljene sestavine pa vse do načina peke. Nekateri so jih pripravljali iz moke za pecivo, zato se je v takem receptu uporabljal pecilni prašek, s tem pa je bila struktura gosta in drobljiva kot torta. Takšna priprava je manj zamudna, saj ga v nasprotju s kvašenim testom ni treba vzhajati. Današnji recepti pa vsebujejo kvas, ki omogoča vzhajanje testa, zaradi česar so lažji in bolj zračni.

Krof brez jajc je nedavno dodan na seznam različic in je zelo priljubljen na indijski podcelini, ki jo večinoma sestavljajo vegetarijanski potrošniki. Ta različica brez jajc, ki ima podobno teksturo in občutek v ustih kot klasična izvedba. Poleg tega obstajajo še različice brez glutena, sladkorja in veganske različice, ki dokazujejo, da lahko ta izjemno vsestranski izdelek zadovolji različne prehranske želje.

Krof

Krofi in sodobne kombinacije okusov

Krofi še vedno ponujajo užitke v preprostejši tradicionalni obliki. Nekateri pa se navdušujejo nad množico glazur, prelivov in nadevov, ki so danes sestavni del tega gurmanskega užitka. Naj bo na jedilniku za zajtrk, popoldanski prigrizek ali kot sladica po večerji, odlično se prilega vsakemu obroku. Ponudba, ki je na voljo, je naravnost izjemna, od klasičnega polnjenega z marelično ali borovničevo marmelado, do kombinacije vanilje in čokolade, kokosa in manga. In v katerega boste danes ugriznili vi?

Nobenega dvoma ni, da je z novejšimi različicami starih klasik, veliko povpraševanja in tendence k razvijanju novih okusov in nadevov. Vse od svojega nastanka v 19. stoletju si je krof uspel zagotoviti svoje mesto na trgu in nič ne kaže na to, da bo v prihodnosti kako drugače.

Krof

Toast – nepogrešljivo živilo v vsakem gospodinjstvu

Toast je okusna različica kruha, ki ga opečemo, da postane hrustljav in dišeč. Lahko ga uporabimo za pripravo toplih sendvičev. Ali pa ga popečemo in namažemo z maslom in marmelado. Topel z maslom je gotovo najbolj priljubljen, sploh pri Britancih, nič drugače pa ni tudi pri nas. Današnje različice so na voljo od klasičnih, do maslenih, pa tudi takšnih z dodanimi semeni in malo večjih maxi kosov. Prednost toasta je tudi ta, da zdrži dlje kot običajen kruh, zato je bolj priročen in uporaben v vsaki kuhinji.

Opečen kruh je starodavna praksa. Zgodnje civilizacije so dajale kruh na odprt ogenj, da bi ga ohranile in preprečile nastanek plesni. Opekli so ga na vročem kamnu pred ognjem. Kasneje so nastale preproste naprave za lažje peko. Rimljani so to idejo prinesli iz Egipta leta 500 pr. n. št. Beseda toast dejansko izhaja iz latinske besede tostum, ki pomeni zažgati ali ožgati.

Vsi našteti izdelki in še mnogi drugi so na voljo na spletni strani podjetja Don Don. Najboljša Pekarna Grosuplje in blagovna znamka Tvojih 5 minut ga uvrščata v sam vrh vodilnih slovenskih pekovskih podjetij. O tem pričajo številna priznanja za najboljše pekovske izdelke, največje vodilo pa je zadovoljstvo naših strank širom cele Slovenije.

Najboljši toast