Najboljši krof je tisti, ki se kot popolna sladica največkrat znajde na vrhu vašega seznama. Ponaša se z zlato zapečeno skorjico in mehko, puhasto sredico. S takšno kombinacijo vedno navduši ljudi vseh starosti in kar je zelo pomembno, tudi najzahtevnejše sladokusce. Mnogi ga poimenujejo kar definicija kulinarične sreče.
Krof spada med cvrto pecivo, v njegovi družbi pa se znajdejo še flancati, miške ter drugi priljubljeni ocvrtki. Vsaka od teh slaščic prinaša svojevrsten čar in je nepogrešljiva na praznični mizi. Gre za simbol razvajanja, ki ga enostavno ne morete prezreti, še posebno v tem predpustnem času.
Ko govorimo o popolni sladici, se čokoladni krof vedno znova znajde med najbolj priljubljenimi. Njegova mehkoba, zlato zapečena skorjica ter okusno vaniljevo ali lešnikovo polnilo razvajajo brbončice ob vsakem grižljaju in poskrbijo za trenutke čistega užitka. Prav to je tisto, zaradi česar spada v kategorijo najboljši krof. Ne glede na to, ali gre za grižljajček z vaniljevim pridihom ali modernejšo različico z bogatim lešnikovim nadevom, je vsak ugriz pravo kulinarično doživetje, ki ga obožujejo sladkosnedi vseh generacij.
Čokoladni krof navdušuje s popolno kombinacijo okusa in teksture. Bogat obliv in kremno polnilo mu dajeta svojevrsten čar. Posip iz sladkornih, oziroma čokoladnih drobtinic pa še pridih hrustljavosti in privlačnega videza, zaradi katerega je prava paša za oči in brbončice. Vsak detajl, od svilnate sredice do drobnih sladkih dodatkov, poskrbi, da ga lahko označimo za pecivo, ki se mu je težko upreti.
Pomembno je, da je vedno sveže pripravljen, z rahlim testom, ki se kar topi v ustih. Poleg tega mora imeti bogat čokoladni okus, ki je ravno prav uravnotežen in ne presladek. Če k temu dodamo še umetelno posipane dodatke, ga lahko brez greha prištejemo med vrhunske sladice. Čeprav pogosto ukrade pozornost gurmanov, pa so tudi ostale vrste ocvrtega testa prava zakladnica okusov, ki preseneča z inovativnostjo in raznolikostjo.
Cvrto pecivo je priljubljeno povsod po svetu, vendar vsaka kultura ponuja svojevrstne različice te sladke specialitete. Pri nas seveda prednjači najboljši krof, navdušujejo pa tudi druge sladice s svojo zlatorjavo skorjico in edinstvenimi okusi. Največkrat so to krhki, hrustljavi flancati in miške, ki so lahko obogatene z rozinami ali jabolki ter posute s sladkorjem v prahu.
Medtem, ko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji pojemo največ krofov, polnjenih z marmelado, čokolado ali vaniljevo kremo, se v Španiji sladkajo s churrosi. Gre za podolgovate ocvrte svaljke, ki so posuti s sladkorjem in cimetom ter servirani s čokoladno omako. Italijanska različica mišk se imenuje sfingi, polnjene pa so lahko s sladko kremo ali okusno ricotto. V Franciji pa boste z užitkom ugriznili v beignets, ki nekoliko spominjajo na naše flancate.
Slastne ocvrtke boste lahko jedli tudi v Latinski Ameriki, le da jih tam prodajajo pod imenom churros rellenos ali bunuelos. Severno Ameriko poznamo po donutsih, sladkih obročkih, prelitih s sladkorno glazuro, ki se velikokrat znajdejo na krožniku že za zajtrk.
V Indiji se boste sladkali z jalebi, namočenimi v sladkornem sirupu z vonjem po kardamomu in žafranu ali pa gulgulami, ki dišijo po janežu. Na Kitajskem boste lahko zajtrkovali slano različico youtiao, ki vam jo bodo postregli z riževo kašo ali sojinim mlekom.
Lokme, namočene v sladkornem sirupu ali medu ter posute z oreščki, boste okušali v Turčiji in Grčiji. V Afriki pa boste uživali ob čaju in pecivu, imenovanem zalabiyi, koeksisters in mandazi. Lahko rečemo, da cvrte sladice združujejo ljudi po vsem svetu s svojo preprosto, a okusno pripravo. Vsaka kultura jim le doda svoj pečat, zaradi česar so neskončno raznolike in priljubljene.
Medtem, ko je marmeladni krof nekakšna klasika, ki nas popelje nazaj v otroštvo, pa je čokoladni krof prava poslastica za vse čokoholike. Marmeladna različica je primerna za ljubitelje sadnih okusov in tiste, ki prisegajo na tradicijo. Sveže, nekoliko kiselkasto jagodno ali marelično polnilo odlično uravnoteži sladkost testa. Popoln zaključek sladkorja v prahu, posutega po hrustljavi skorjici pa naredi piko na i. Odlično se ujame s kavo ali čajem, še posebej z aromatičnimi okusi zeliščnega in sadnega čaja.
Ljudje, ki obožujejo pecivo bogatega okusa in teksture, pa so si edini, da je najboljši krof le tisti, ki je napolnjen s svilnato kremo, oblit s čokolado ter posut s sladkornimi ali še bolje, čokoladnimi drobtinicami. Gre za pravo eksplozijo okusov in prvo izbiro ljubiteljev čokolade. Tudi ostali sladkosnedi brez oklevanja posežemo po njemu, ko potrebujemo čokoladno razvajanje ali dodatno dozo energije. Izbira je torej zelo težka, zato vam ponujamo rešitev. Zakaj ne bi izbrali obojega? Enega za danes in enega za jutri.
Tudi v podjetju DON DON pripravljamo celo paleto svežih zalogajčkov za vas. Naša ponudba ocvrtih dobrot vključuje vse, kar potrebujete za sladek trenutek, prijeten prigrizek ali razvajanje ob posebnih priložnostih. V samem vrhu prednjači najboljši krof s slastnim čokoladnim ali marmeladnim polnilom, ustvarjen za vse, ki cenite odličnost. Vsak košček smo skrbno zamesili in ocvrli na pravi temperaturi, tako da je dosegel popolno hrustljavost na zunaj in mehkobo v notranjosti. Ne glede na to, katerega boste izbrali, vam želimo dober tek.