Toast je preprost, tanek kos kruha, ki se je prvič pojavil v receptu iz leta 1430. Ime prihaja iz latinske besede torrere in pomeni zažgati. Popečen kruh so vzljubili že stari Rimljani, ki so ga pripravili na razgretem kamnu ob ognju, vse do 17. stoletja pa je predstavljal tudi pomembno aromo za pijačo. Opekač je leta 1893 izumil Škot Alan MacMasters. Njegov izum sta v letu 1905 dopolnila izumitelja iz Chicaga, avtomatski opekač pa je bil izumljen v letu 1919.
Toast kalorije katerega so minimalne, je nepogrešljiva sestavina zajtrkov po vsem svetu, v Združenem kraljestvu je celo del tradicionalnega zajtrka. Do rahle zlate hrustljavosti popečena poslastica je nadvse priljubljena, saj predstavlja vsestransko osnovo za najrazličnejše jedi. Od sladic, krutonov pa do sendvičev. Vse pogosteje jo uporabljajo tudi priznani šefi, saj njena mehka notranjost in hrustljava zunanjost predstavljata čudovit kontrast.
Toast kruh se od tradicionalnega razlikuje v teksturi, videzu, barvi, okusu in celo hranilnih vrednostih. Mehkejša, bolj puhasta in voljna tekstura je kot nalašč za peko. Med procesom so, škrobi, prisotni v kruhu, podvrženi Maillardovi reakciji, ki povzroči, da površina porjavi. Slednja poskrbi še za subtilen karameliziran okus, ki izboljša senzorično izkušnjo ter povzdigne vsako kulinarično dogodivščino.
Toast kruh je eno izmed bolj priročnih živil, ki vključuje ogljikove hidrate, vlaknine, maščobe in beljakovine. Te telo nujno potrebuje za delovanje, zato vselej predstavlja del uravnoteženega obroka. A pri tem je treba seveda izbrati zdrav in ustrezen toast Kalorije, vrsta kruha in prehranske vlaknine so le nekatere stvari, ki jih je treba pri izbiri upoštevati.
Številne diete prepovedujejo uživanje ogljikovih hidratov. A ti predstavljajo poglaviten vir energije, le uživati jih je treba pravilno. Energijsko bogata živila bodo namreč poskrbela za daljšo sitost ter znižala zaužite kalorije čez dan. Hranilne snovi, ki se nahajajo v toastu, so v veliki meri odvisne od sestavin.
Zjutraj zaužiti kruh s semeni bo zagnal metabolizem ter telesu zagotovil energijo za začetek dneva. Takšen z maslom je odličen hiter in enostaven prigrizek med obroki, klasik pa poskrbi za okusen konec dneva. Ste vedeli, da kruh poskrbi za dvig ravni serotonina v možganih? Dobro uravnotežen obrok tako ne bo zagotovil le sitosti, temveč bo pripomogel pri zmogljivosti kognitivnih in miselnih procesov.
Toast in tradicionalen hleb predstavljata sijajen vir hranil, ki nam zagotavljajo vsakodnevno energijo. A kljub podobni prehranski osnovi se med seboj razlikujeta. Prepoznavanje teh razlik ne obogati le obroka, temveč pripomore tudi k ohranjanju vsesplošnega zdravja.
Pečenje sproži vrsto biokemičnih reakcij, ki ključno vplivajo na njegovo prehransko sestavo. Ko je kruh izpostavljen vročini, vlaga v notranjosti izhlapi, škrobi pa, spremenijo svojo strukturo, zaradi česar so bolj dostopni prebavnim encimom. Proces pečenja razgradi kompleksne ogljikove hidrate ter poskrbi, da je toast kruh lažje in hitreje prebavljiv. Tako ima toast kalorije katerega so primerljive s kruhovimi, nižji glikemični indeks.
To je merilo, kako določeno živilo po zaužitju vpliva na krvni sladkor. Višje, kot je število, višji bo krvni sladkor po zaužitju te hrane. Ker ima toast nižji glikemični indeks, pomaga pri boljšem nadzoru sladkorja v krvi.
Pečenje prav tako zmanjša koncentracijo glutena, zaradi česar je bolj sprejemljivejše izbira za vse, ki si želijo zmanjšati vnos glutena. Zahvaljujoč hrustljavosti in edinstveni čvrstosti je manj zračen kot nepopečen kruh, zaradi česar pripomore pri nadzoru porcij. To je ključnega pomena za posameznike, ki želijo nadzorovati vnos kalorij ali vzdrževati zdravo telesno težo.
Poleg tega, da nudi podporo zdravemu prebavnemu sistemu, pa ima veliko koristi za zdravje srca. Polnozrnati toast (kalorije oziroma njihov zmanjšani vnos je pri tem ravno tako ključen) namreč zmanjša tveganje za bolezni srca, visok krvni tlak in možgansko kap. Razlog za to je vključitev semen (lanena, sončnična) v prehrano. Ta znižajo holesterol, izboljšajo krvni obtok ter zmanjšujejo vnetja.
Toast je del uravnoteženega obroka, saj so ogljikovi hidrati najpomembnejši izmed treh makrohranil (maščobe, beljakovine). Tega se zavedajo tudi v podjetju Don Don, kjer znajo prisluhniti potrebam svojih strank ter jim ponuditi izdelke najvišje kakovosti in najboljšega okusa. Že leta uspešno združujejo tradicijo z novimi svetovnimi pekovskimi trendi ter vlagajo v najsodobnejšo opremo, s katero so konkurenčni evropskim in svetovnim proizvajalcem.
Med njihovo bogato ponudbo izdelkov za hitro konzumiranje je najbolj priljubljen toast kruh. Klasik je rezani pšenični beli, ki poleg pšenične moke vsebuje še pšenično kislo testo, sladkor, kvas, jodirano sol, sončnično olje, encime, aromo, acerol v prahu in fermentirano pšenično moko. Brez dodanih aditivov se ponaša z nižjo vrednostjo kalorij in maščob ter visoko vrednostjo beljakovin.
Cenjen toast kalorije katerega so nadvse nizke, je masleni. Rezani vsebuje kar 3,1 % masla, odlikuje pa ga visoka energijska vrednost ter veliko beljakovin in prehranskih vlaknin. S slednjimi je še posebej bogat proizvod s semeni. Ta poleg pšeničnega kislega testa iz vode, pšenične bele moke in mlečnokislinske kulture, vsebuje še 3,4 % sončničnih in lanenih semen. Dopolnjujejo ga še jodirana sol, izvleček slada (ječmenov slad, voda), kvas ter pražena pšenična sladna, fermentirana pšenična in preželatinizirana pšenična črna moka.