• Domov
  • Zgodba
  • Skupina
  • Izdelki
  • ZAPOSLITVE
  • Aktualno
  • Kontakt
31.07.2023

Toast kruh – najboljši toast je hrustljav in nepogrešljiv

Deli...
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • email
  • Pinterest

Toast poznamo vsi in lahko rečemo, da je skoraj nepogrešljiv na našem jedilniku. Ampak ali ste se že kdaj vprašali, kako in kdaj je nastal in predvsem zakaj? Čeprav smo morda mnenja, da ga poznamo šele v sodobni prehrani, pa segajo njegovi začetki nastanka daleč nazaj v zgodovino. In to celo v obdobje Rimskega cesarstva. Seveda je bil kruh že takrat nepogrešljivo živilo. Toda takrat ni bilo trgovin, v takšni obliki, kot jih poznamo danes. Niso imeli hladilnikov ali zamrzovalnikov, da bi živila shranjevali.

Legenda o nastanku pravi, da bi se naj ravno zaradi starega kruha, pojavil toast kruh. Nekdo naj bi se v tistih časih naveličal jesti star, trd kruh, zato ga je zavrgel v ogenj. Seveda ga je nekaj kosov zgrešilo in pristalo ob plamenih, kjer so se lepo zapekli in dobili značilno karamelno rjavo barvo. Nekdo drug naj bi ta zapečen kruh našel, ugriznil vanj in odkril slastno dobroto z zapečeno hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki ga danes poznamo pod imenom toast.

Ali zgodba drži ali ne, ne bomo nikoli vedeli, a nekaj resnice verjetno bo na tem, kajti beseda “tostum” latinsko pomeni ožgan, dejansko pa so ga res pripravljali tako, da so star kruh položili na kamen ob ognju, pozneje pa na žično ogrodje nad ognjem in ga ožgali. Medtem ko je bil pri navadnih ljudeh ta rjavi kruh zelo priljubljen, pa naj bi ga Cezar za rimsko elito prepovedal in celo odločil, da je postrežba rjavega kruha bogatim zločin, ki se kaznuje z zaporno kaznijo.

Toast kruh

Toast kruh postane še bolj priljubljen s prihodom opekačev

Toast kruh danes enostavno pripravimo v električnem opekaču. A davno pred izumom elektrike in aparata za peko, so se trudili na vse mogoče načine in z različnimi pripomočki, da bi pripravili najboljši toast: od vročih kamnov, žičnih okvirjev, vilic za opekanje in podobno. Obstajale so vilice z dvema ali tremi kraki, takšne z majhnimi pladnji pod kraki, da ne bi kruh padel v ogenj in celo takšne, na katerih je bilo možno opeči veliko kosov naenkrat.

Glede na to, da je toast kruh zelo priljubljen, ni presenetljivo, da je bil opekač prvi gospodinjski električni aparat, ki se je pojavil po iznajdbi elektrike in to takoj za svetilko. Žal pa prvi opekači niso bili preveč varni za lastnike, saj so imeli napeljavo na zunanji strani. Pa tudi uporabni ne preveč, saj so lahko opekli le eno stran kruha naenkrat. Toda izboljšave so prihajale hitro in prodaja opekačev je vzcvetela.

Patenti so večinoma prihajali iz Velike Britanije in Amerike, saj je sploh v Angliji toast sestavni del zajtrka in popoldanskega čaja. So se pa z razširjenostjo po celem svetu pojavljale tudi zanimive različice in kombinacije: toast z maslom, z marmelado, s fižolom, z arašidovim maslom, s sirom in druge lokalne specialitete. Kateri od njih pa je najboljši toast, je seveda stvar navade in okusa posameznika.

Najboljši toast

Najboljši toast – kako sploh nastane iz kruha?

Najboljši toast je tisti s svetlo rjavo hrustljavo skorjico in sočno mehko sredico, ki se kar topi v ustih. Ko opečemo kruh, pride do kemične reakcije, pri kateri aminokisline in sladkorji vzajemno delujejo in ustvarijo karamelno barvo ter značilno teksturo in okus. Ko se vročina, aminokisline in sladkorji srečajo, iz teh dveh sestavin nastanejo rjavi polimeri (imenovani melanoidini). Podobna reakcija poteka tudi pri pripravi nekaterih drugih živil in je zaslužna na primer za okus piva, pražene kave, pečenega mesa ali ocvrtega krompirčka.

Toast velikokrat uživamo za zajtrk namesto kruha in nanj nanašamo maslo, marmelado ali druge namaze. Nepogrešljiv je v kombinaciji z maslom in tatarskim biftekom ali kot podlaga za mini pice. Srečamo ga celo kot sestavino nekaterih malo drugačnih sladic. Skratka, uporabimo ga lahko marsikje, ne samo kot samostojno živilo.

Sodobni trendi v prehrani imajo vpliv tudi na to, da najdemo v trgovinah toast kruh različnih okusov in velikosti. Blagovna znamka Tvojih 5 minut ponuja pestro izbiro slastnih pakiranih kruhov, s katerimi zadovolji vse, še tako zahtevne želje in okuse. Pomembno je predvsem to, da so čisto vsi narejeni z veliko ljubezni, z odgovornostjo do naših strank in popolnoma brez aditivov. Nekateri še vedno prisegajo na klasiko in zanje pripravljamo pšenični beli toast, v dveh velikostih, standardnih in maxi kosih. Za tiste, ki prisegajo na bolj bogat poln okus, je na voljo masleni toast. Nekateri pa imajo raje polnozrnatega, z dodanimi sončničnimi in lanenimi semeni.

Toast skupina

Blagovna znamka Tvojih 5 minut ponuja širok izbor izdelkov

Poleg toasta so na izbiro tudi narezane in pakirane polovičke hlebčkov temnega, koruznega ali polnozrnatega kruha s semeni. Da res nihče ne bi ostal brez malice ali priboljška po kosilu, poskrbimo z okusnimi sendviči, krofi in pekovskim pecivom. Vsi naši izdelki so priročni tudi za na pot, saj so pakirani v lične embalaže. Najdete jih v številnih prodajalnah po vseh Sloveniji, razen seveda, če jih je ravnokar zmanjkalo, ker so tako zelo slastni. Zato pohitite do najbližje trgovine ali bencinskega servisa in si privoščite nekaj za razvajanje brbončic iz naše raznolike ponudbe.

Najboljši toast kruh

AKTUALNO
Toast kruh – najboljši toast je hrustljav in nepogrešljiv
31.07.2023
Toast poznamo vsi in lahko rečemo, da je skoraj nepogrešljiv na našem jedilniku. Ampak ali ste se že kdaj vprašali, kako in kdaj je nastal in predvsem zakaj? Čeprav smo morda mnenja, da ga poznamo šele v sodobni ...
>Več
35 zlatih odličij GZS za najboljše pekovske izdelke družbi Don Don
16.02.2023
Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na 23. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic, pekovskih izdelkov, družbi Don Don podelila 35 zlatih odličij. V kategoriji pekovskih izdelkov je zlato odličje prejelo 34 kruhov in v kategoriji svežih slaščic pa krof z marelično marmelado.
>Več
Partnerstvo za polnozrnate izdelke
25.08.2022
Na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni je bil podpisan memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov, ki je del evropskega projekta WholEUGrain in poteka v sodelovanju s projektnimi partnerji iz Danske, Romunije in Slovenije. V partnerstvo za polnozrnate izdelke so vstopila pekarska podjetja, ministrstva in druge institucije s področja zdravja in prehrane.
>Več
Kontakt

Član skupine
DON DON D.O.O.

Gasilska cesta 2
1290 Grosuplje
Slovenija, EU

PE Kranj
Laze 16
4001 Kranj
Slovenija, EU

www.dondon.si
info@dondon.si

tel: +386 (0)1 78 66 900

 

>Vsi kontakti skupine Don Don
OSTALE BLAGOVNE ZNAMKE V SKUPINI
  • Pekarna Grosuplje
  • Tvojih 5 minut
  • Don Don
Hitre povezave TVOJIH 5 MINUT
  • Zgodba
  • Skupina
  • Aktualno
  • Sledite nam
    ID za DDV SI72961074 MŠ 5844550000
    TRR IBAN SI56 0310 0100 3099 507 (SKB banka d.d.),
    IBAN SI56 0700 0000 3403 626 (GORENJSKA BANKA d.d.),
    Copyright © Don Don d.o.o. 2016. Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo arnoldvuga+ BMA Studio

    Piškotki

    To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo.. Več o tem

    Piškotki

    To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo.. Več o tem